活在當下‧口說好話

明朝立國一百幾年後廣東出咗第一個狀元,佢出身貧寒但幾有文才,係個神童,有「鬼才倫文敘」之稱。佢最經典嘅作品《百鳥歸巢》係佢十三歲嗰年有次鄉紳請佢幫蘇東坡真跡名畫「百鳥歸巢圖」題詩寫嘅:天生一隻又一隻;三四五六七八隻。鳳凰何少鳥何多;啄盡人間千萬石!

詩中頭兩句 1 + 1 + 3 x 4 + 5 x 6 + 7 x 8 = 100 呼應題《百鳥歸巢》。倫文敘仲解釋:「百鳥歸巢圖,巢、朝字同音,詩意是說,忠良賢士不多,奸佞當朝,搜括民脂民膏,以致民不聊生。」

佢嘅古仔同啲詩(包括鹹詩)寫咗響一本叫《倫文叙全集》嘅民間傳奇。黃大仙靈簽第75簽下下簽亦搵倫文叙做主角。籤文:婚姻豈可厭家貧,文叙夫妻兩拆分;一旦首登龍虎榜,戲妻樓墜自亡身。點解佢會「戲妻樓墜自亡身」?祇為引用咗兩句不能登大雅之堂嘅詩句:一雙玉臂千人枕,半點朱唇萬客嘗。

嗰首出處同作者都不詳嘅詩有唔同版本。《高涼村婦盼郎歸情歌》:二八雞婆巧梳妝,洞房夜夜換新郎。一雙玉臂千人枕,半點朱唇萬客嘗。還有一說是出於《仙劍》遊戲中的詩作。詩很寫實,寫出了一個家庭婦女對於丈夫外面尋花問柳時悲痛與複雜的心情。即使丈夫岀了軌,婦人還是「一生悲歡恨怨間,勸郎戒嫖把家還;一覺揚州夢應醒,為妻待郎情無限。」原諒了他。「一雙玉臂千人枕,半點珠唇萬客嘗」又寫出了妓女辛酸無奈的迎送生涯。

民間相傳文曲星有五位值日功曹守護,逢凶化吉,履險如夷。倫文敘就係唔積口德,天帝就收回值日功曹,改由閻王派兩隻小鬼為佢持燈照路,還折咗壽,得年46後再世輪廻。《元‧ 鄭廷玉‧楚昭公第一折》:哎!抵多少惡語傷人六月寒。《元‧王實甫‧西廂記‧第三本‧第二折》:別人行甜言蜜語三冬暖,我根前惡語傷人六月寒。

食齋不如講正話,善哉!

作者: Boss & Helen Lin

隨緣順心 ‧ 快活優遊 立己達人 ‧ 退而不休