風光過後 ‧ 粵二

2018年2月13日六位美國情報機構首長喺參議院情報委員會「全球威脅」聽證會上,再次認定中共係美國頭號敵手嘅地位。中共通過多渠道及社會全方位攞到美國敏感技術、知識產權以及收集情報,種種跡象顯示中美友好關係面臨結束,就嚟會進入敵對狀態。

兩國經貿關係又點睇?川特普喺北京話過「唔會怪中共為了咗國民利益而去佔人便宜」,家陣喺華盛頓就話「美國曾經失去咗嘅財富,依家會好快趣咁搶返嚟;經濟退讓嘅時代已經結束,我哋要嚴格執行美國嘅貿易規定,用來保護美國嘅知識產權」。呢個係唔着係表示中共對美貿易享有高達3,400億嘅順差亦將會化為泡影?

特朗普喺國情咨文提及古巴共委內瑞拉領導人時,用咗「共產主義同社會主義嘅獨裁者」嘅稱呼。裡頭有咩暗示,就不得而知喇。

喺南韓昌平冬奧運會期間,朝鮮金正恩公開邀請特朗普同佢會面,以及肯喺就可見將來停止核試放聲氣。特朗普就喺日宣布將會喺5月前成為踏足朝鮮土壤嘅第一位美國總統。

美日韓台隱隱然有聯手抗拒中共向外擴展嘅勢頭。睇嚟美中關係,仲會好戲連場… …

作者: Boss & Helen Lin

隨緣順心 ‧ 快活優遊 立己達人 ‧ 退而不休