丟哪媽 ‧頂硬上 ‧ 粵十

東方之珠自二十世紀七十年代經濟文化起飛以來,穩居現代化大都會前列。港語為粵語注入咗新鮮嘅血液同營養,幫助粵語起死回生,亦為正體字保存咗命脈。粵文化得以綿延,華夏文化得以繼續擴展。

廣東話係廣東人母語,世代口耳相傳,文盲都可以講得頭頭是道。表情達意,入木三分。廣東話致命嘅缺點,係豐富嘅語音有好多有音無字,不能「我手寫我口」,予人「不能入文」的口實。仲有唔少粵字筆劃繁多,好似「虢礫咔嘞(kick搦卡luck)(林林總總的意思)」、「捩噉hea(呢咁hea)(手忙腳亂、倒瀉籮蟹的意思)」不易書寫。承傳尚且不易,夢想發揚光大,更屬緣木求魚。

「山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村」,祇是有人仍然喜歡講粵語,寫正體字,發揚華夏文化,「丟哪媽!頂硬上!」、「豬兜,你柒夠未呀!」依舊會係粵人母語,代代相傳… …

作者: Boss & Helen Lin

隨緣順心 ‧ 快活優遊 立己達人 ‧ 退而不休